marți, 26 octombrie 2010

RECLAMATIE

Mai zilele trecute s-a intamplat sa fiu martorul unei intamplari mai delicate, in urma careia am decis sa fac o reclamatie...
In randurile urmatoare va voi prezenta acea reclamatie tocmai pentru ca am fost contactat de un reprezentat al comisiei de disciplina a RATB, pentru a fi intrebat daca-mi sustin cele descrise in reclamatie in cadrul unei sedinte care cel mai probabil va avea drept consecinta desfacerea contractului de munca a persoanei implicate in incident din cauza gravitatii celor intamplate...
Sincer sunt intr-o mare dilema, intr-adevar consider ca astfel de fapte ar trebui sanctionate, dar nu ma asteptam sa doreasca sa-l dea afara, presupuneam ca o mustrare sau o penalizare procentuala din salariu ar fi fost suficienta. Nu ezit pentru ca n-ar merita el, ca la cum se comporta probabil ca merita, dar ma gandesc ca poate are o familie, sau poate avea probleme iar acela a fost momentul in care a cedat...
Voi ce spuneti, ma ajutati sa iau o decizie cat mai corecta?
Va rog sa votati si sa justificati votul.
Multumesc!

Sesizare,

Subsemnatul Daniel V, doresc sa aduc in atentia dumneavoastra comportamentul total injositor, lipsit de spirit civic si moral al unui a dintre soferii dumneavoastra.

In dimineata zilei de 13-10-2010 circuland pe traseul liniei 104, in jurul orei 8.50; la plecarea din statia Lucian Blaga un sofer de autoturism aflat pe banda 2 a estimat gresit ca mijlocul de transport in comun nu va pleca imediat din statie si s-a incadrat pe banda 1 in fata autobuzului cu pricina (in care mentionez ca ma aflam), situatie care a determinat soferul sa franeze, claxonandu-l iritat pe cel care a indraznit sa-i tulbure graba.

Daca situatia s-ar fi rezumat doar la acestea ar fi fost decent, numai ca soferul dumneavoastra a considerat adecvat sa intre brusc pe banda 2, jenandu-i si pe ceilalti participanti la trafic, paralel cu autoturismul mentionat si sa-l inghesuie in bordura (mentionez ca in acest timp pasagerii vociferau ca e nebun si ca asa ceva e inadmisibil). In cele din urma autoturismul a oprit, blocat fiind, iar soferul dumneavoastra s-a dat jos la el oprind autobuzul in mijlocul strazii, si adresandu-i celui care dupa opinia lui gresise, injurii. Greseala aceluia a fost sa-i spuna:"ce-o sa-mi faci acum o sa ma bati? hai bate-ma daca asta te duce capul si ma duc la politie" se pare ca el a luat-o de buna si au inceput imbranceli, pumni, picioare.

Soferul de autovehicul a incercat sa plece ca sa scape de furia descreieratului, dar acesta a vazut ca nu are loc in fata mai mult de 20 m din cauza coloanei si cu mana infipta in gatul lui prin geamul deschis a continuat, alergand pe langa masina, bataia (in tot acest timp noi, pasagerii strigam sa inceteze si sa-si vada de treaba pt care a fost angajat; usile erau inchise).

Dupa ce a considerat ca a aplicat corectia meritata, soferul dumneavoastra a revenit la masina ca si cum nimic nu s-a intamplat si a plecat mai departe... eram indignat de lejeritatea si normalitatea unei astfel de intamplari injositoare pentru orice fiinta evoluata, sincer nu stiam daca sa-i spun ceva cum comentau toti ceilalti, sau pur si simplu sa fac aceasta sesizare...

Realizam ca aceasta nu ar avea sens daca nu am numarul de inmatriculare, asa ca in perspectiva unei intentii civilizate cand am coborat am ales sa fac o poza autobuzului din fata astfel incat sa se vada numarul. Dar se pare ca l-am enervat pe soferul dumneavoastra care m-a claxonat, a deschis usa mi-a aratat degetul asociindu-i alte cateva injurii, moment in care mi-am promis ca il voi reclama.

Nu am de gand sa iau apararea in nici un fel soferului de autovehicul, dar ceea ce s-a intamplat este inadmisibil intr-o societate civilizata, de aceea supun atentiei dumneavoastra acesta sesizare rugandu-va insistent sa luati masurile disciplinare necesare pentru evitarea unor astfel de intamplari pe viitor.

Mentionez ca doresc sa fiu informat in legatura cu desfasurarea anchetei si finalitatea acesteia si ca nu eram singur in masina asa ca am si martori inclusiv pentru intamplarea de la final.

Numarul de inmatriculare al masinii RATB este B-98-YCI iar numarul de serie: 4985, varsta soferului este de aproximativ 30 de ani.

Cu respect:

Daniel V.

RASPUNS:

RATB RA

Serviciul Relatii Publice

Nr.inreg:105315/17.11.2010

Stimate domnule

Multumim pentru mesajul dvs., util in activitatea noastra pentru dezvoltarea si aplicarea unor noi strategii.

Desi la nivelul regiei avem implementat un proces intern de reimprospatare a cunostintelor legislative privind circulatia rutiera precum si sinteze din regulamentul intern si periodic sunt organizate intalniri la care participa toti conducatorii auto, in urma acestui mesaj am constatat ca inca mai inregistram salariati care nu doresc sa se alinieze normelor impuse.

De aceea in cadrul comisiei de disciplina, conform Regulamentului Intern si Codului Muncii, pentru atitudine ireverentioasa fata de un participant la trafic, s-a hotarat sanctionarea conducatorului reclamat de dvs.

Va multumim pentru mesajul transmis.

Cu stima,

B. R.

Sef Serviciu Relatii Publice


Oare nu ar trebui sa mi se dea si o hartie oficiala stampilata de Comisia de Disciplina a RATB ???


12 comentarii:

  1. Şoferul e un cocalar, mergi mai departe !
    Dacă era unul mai în vârstă, puteai să spui că i-au cedat nervii. Aşa, dacă la 30 face în halul ăsta, cum o să facă la 45 ? O să intre cu maşina plină cu călători în ăla care-l deranjează ?
    Normal era să înjure (cum o facem mai toţi), apoi să-şi vadă de drumul lui.
    Asemenea specimene n-au ce să caute la volanul unor maşini cu care se transportă oameni, de fapt ei nu au ce căuta pe şosele ca şoferi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Admirabila atitudinea ta, felicitari pt spiritul tau civic! Un exemplu pe care multi dintre noi ar trebui sa-l urmam.

    Referitor la dilema ta:
    “Nu ezit pentru ca n-ar merita el, ca la cum se comporta probabil ca merita, dar ma gandesc ca poate are o familie, sau poate avea probleme iar acela a fost momentul in care a cedat...”

    Parerea mea este ca ar trebui sa mergi mai departe! Faptul ca acea persoana ar fi putut avea probleme acasa nu-i justifica fapta. Gandeste-te ca si-ar fi putut descarca nervii pe un om nevinovat. Sau ca soferul autoturismului ar fi putut avea probleme cu inima, iar consecintele ar fi fost mult mai grave. Pentru asa ceva soferul autobuzului ar fi putut face puscarie. Asa ca, desfacerea contractului de munca, este nimic comparativ cu fapta lui.
    Ce-ar insemna ca unul care are probleme grave acasa sa-si descarce nervii pe un copil care l-a calcat din greseala pe picior cand cobora din autobuz? Ce-ar insemna ca altul care nu are ce pune pe masa acasa sa dea in cap unuia care a intrat din greseala in el? Gandeste-te ca te puteai trezi (la cat de nebun era soferul) cu cativa pumni si tu!!! Si te mai intrebi ce sa faci???
    Astfel de specimene nu numai ca nu au ce cauta pe sosele, dar nu au ce cauta printre noi!

    P.S. Daca “a merge mai departe” nu are alte repercusiuni asupra ta, te sustin!

    RăspundețiȘtergere
  3. P.P.S. Placerea si prostia se platesc; ti-amintesti? ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Consider ca toata lumea are obligatia sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce face.. Tu, Daniel, ai avut mai mult decat atat, ai avut si simt civic, ceea ce este admirabil. Du-l pana la capat! Cu siguranta acel om are o familie, daca nu copii, macar o mama, un tata, un frate! Recunosc: si mie mi-ar fi aparut gandurile pe care le ai.. Dar tine de ceea ce spuneam la inceput, adica responsabilitate. O ai fata de toata lumea in egala masura. Si fata de sofer, desi el nu a avut, dar si fata de oamenii implicat si fata de tine ca sa fii onest. Nu sunt sigura ca acel om chiar va invata ca nu e ok cum a procedat sau se va enerva pe tine si poate se va si razbuna.. Stiu ca in momentul in care ai gresit iti asumi. Nu e placut, pentru ca ai ego si nu are cum sa nu te afecteze, dar e o lectie si doar asa invatam!
    Corina

    RăspundețiȘtergere
  5. In sfarsit cineva cu atitudine. Bravo domnul Daniel. Mergi mai departe
    Dana

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca gestul tau are vreun rezultat favorabil, atunci mai exista o speranta ca in tara asta se mai poate face educatie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu sunt de acord cu atitudinea ta!
    Pe de alta parte, cred ca nu trebuie sa ai remuscari prea mari, pentru ca o desfacere de contract disciplinara nu se face doar dupa o singura abatere...
    Daca tu ai informatia ca asta urmeaza sa i se intample acelui sofer, sa fii sigur ca dosarul lui de personal e burdusit de alte sanctiuni...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai procedat foarte corect si ar fi bine ca acel individ sa fie dat afara sau sa i se aplice alta pedeapsa pt ca dupa modul cum a procedat cu siguranta nu este la prima abatere...Acum totul depinde de conducerea RATB-ului in finalizarea cazului, asta desigur daca au citit reclamatia si daca o vor lua in seama si o vor rezolva...Bafta si asteptam noi informatii!

    Semnat: Stii tu cine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Omu' cred ca are ceva la cap sau are ceva probleme acasa de a reactionat asa.Ideea e ca i s-ar potrivi mai bine un job de taximetrist si tu esti o paracioasa mica.Cu stima Hidraul.

    RăspundețiȘtergere
  10. ideea este buna, problema este insa dificila. nu are importanta cati copii are respectivul acasa sau ce masuri vor fi luate, important este ca s-a gasit cineva care sa ia atitudine. ne trebuie mai multi oameni ca tine. in locul tau as fi facut reclamatia, desi mi-ar fi fost frica pentru viata mea apoi.succes!

    RăspundețiȘtergere
  11. Adica de ce sa-ti fie frica pentru viata ta?! De cand se cere cartea de identitate la urcarea in 104???!! :D

    RăspundețiȘtergere
  12. In mod normal cei de la RATB ar fi trebuit sa-ti trimita, ca raspuns la sesizarea facuta de tine, o adresa cu semnatura si stampila directorului.
    Un astfel de raspuns am primit si eu nu demult de la GNM, numai ca mie imi permite sa merg mai departe sa fac unele investigatii pentru a verifica veridicitatea celor spuse de ei; pe cand in cazul tau, se pare ca va trebui sa te multumesti cu raspunsul lor, desi este discutabil modul in care s-a facut sanctionarea persoanei in cauza. E f posibil ca sanctiunea sa constea intr-o simpla mustrare scrisa si tu sa-ti fi facut griji degeaba ca acea persoana ar fi putut avea probleme mult mai mari(pe care pe buna dreptate le-ar fi meritat).
    Dar...cel putin ai constiinta impacata ca ai facut ceea ce trebuie.

    P.S. O zi...linistita! :)

    RăspundețiȘtergere