joi, 14 octombrie 2010

Cum esti tu cand te certi cu cineva drag???

De data aceasta vom inversa rolurile, de aceea voi explica regulile acestui joc.
Se da urmatorul set de intrebari la care vei raspunde cat mai sincer:

- spune-mi ce anume te irita suficient de mult incat sa demarezi o cearta?
- spune-mi cum reactionezi cand ceva te supara?
- spune-mi cat de mult iti animi din incapatanare reactia?
- spune-mi cat lasi de la tine?
- spune-mi cat te tine supararea?
- spune-mi cum te linistesti?

Vreau sa vorbim mai mult, sa ne cunoastem putin, sa avem curajul de a ne recunoaste defectele si sa ne putem bucura de calitati...
Mi-ar placea ca de data aceasta sa avem o postare dedicata exclusiv comentariilor, de aceea in urmatoarea saptamana vom vorbi impreuna doar in comentarii despre intrebarile de mai sus la care mentionez iar ca sper sa-mi raspundeti sincer, apoi promit ca voi raspunde si eu acelorasi intrebari chiar aici.
Am observat cu surpindere si placere ca persoanele care mi-au vizitat blog-ul sunt cu mult mai multe decat ma asteptam cand pornisem pe aceasta potecuta, de aceea rog pe toti cei/cele care trec pe aici sa lase raspunsurile lor, nu trebuie sa fie complexe, e suficient sa fie sincere...

P.S.: Sa nu le lasati nesemnate pt ca n-am sa pot raspunde (in cazurile exceptionale de avansata discretie puteti folosi un pseudonim)

Multumesc anticipat!

P.P.S.: titlul are un link asociat , enjoy it !

18.10.2010
Ce trist... am primit vizite de la voi cu sutele dar... atat de putini au indraznit sa-mi vorbeasca, e atat de greu oare sa raspunzi unor intrebari atat de simple???
Multumesc celor ce mi-au raspuns aici, le multumesc chiar si celor ce mi-au raspuns in gand dar sper ca ei stiu ca eu nu le pot citi gandurile... inca...
Poate are legatura cu faptul ca uneori ne este atat de usor sa fim observatori indiferenti incat, desi ne declaram cautatori impatimiti ai fericirii, ne impiedicam de ea... injuram printre dinti, ne ridicam scuturandu-ne si... mergem mai departe.
Oare chiar nu mai sunt oameni care sa doreasca sa lase ceva in urma?
Chiar totul a ajuns sa se limiteze la limitele egoiste ale lui AICI si ACUM???

...trist... :(

16 comentarii:

  1. - spune-mi ce anume te irita suficient de mult incat sa demarezi o cearta?

    motive se gasesc, destule,nu cred ca as putea numi numai unul...in ultimul timp nu mai demarez nimic si incerc sa ignor "problema" ..nu e o solutie decat temporara dar..merge din cand in cand :P

    - spune-mi cum reactionezi cand ceva te supara?

    la intrebarea asta as raspunde : imediat :)) reactionez instant...apoi incep si ma gandesc,analizez daca am reactionat bine sau nu ...defect de caracter,impulsivitatea asta :)

    - spune-mi cat de mult iti animi din incapatanare reactia?

    aici depinde mult de situatie..pot si foarte capoasa dar numai daca consider ca asa trebuie sa procedez

    - spune-mi cat lasi de la tine?

    las,las...suficient :D

    - spune-mi cat te tine supararea?

    nu mult,din fericire

    - spune-mi cum te linistesti?

    cred ca pt mine muzica e cel mai bun medicament pt suparari

    Acum astept observatiile si nota de trecere :))

    RăspundețiȘtergere
  2. vorbesti cu noi de parca am fi la emisiunea cu dr. cristian andrei sau cum il chema pe tipul ala...

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de 16 ani cu sotul meu si pot sa spun ca certuri au fost multe, foarte multe. Am invatat insa pe parcursul vietii ca cearta nu rezolva absolut nimic. Ne-am certat mult dar niciodata nu am stat mai mult de 5 minute suparati.Cred ca asta e secretul de am rezistat asa de mult impreuna.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  4. @andreeaadm
    apreciez ca ai spart gheata, iti multumesc pt deschidere si pe langa precizarea ca acesta nu este un examen, doresc sa mentionez si ca intrebarile nu sunt stricte, ci au doar rol de ghidaj, nu trebuie sa raspundeti punctual.
    imi place ca ai facut din muzica un leac, si eu fac asta uneori mai ales cu melodii in care ma regasesc, principiul rezonantei ;)

    @anonim
    desi am rugat frumos sa va semnati se pare ca anumite persoane pur si simplu nu reusesc sa inteleaga, este primul si singurul mesaj anonim la care voi raspunde in acest post.
    desi am fost tentat sa-l sterg din cauza frustrarii din exprimare, am ales sa-l public special pt a raspunde tuturor celor care gandesc la fel.
    aceasta se doreste a fi un joc in care povestim anumite experiente legate de certuri (de buna voie si nesiliti de nimeni), incercand sa descarcam din povara greselilor pe care le putem face si implicit sa putem invata din atitudinea altora, fie ce sa facem, fie ce sa nu facem. nu voi discerne eu ce e bine si ce e rau, nu-s nici psihoterapeut si nici nu-mi doresc asta, dar am dreptul sa-mi spun opinia, iar daca cei care citesc aceste randuri si acest blog o fac de placere si cred ca cele cateva minute alocate acestei pagini pot avea mai mult sens decat o tigare sau o barfa ieftina ii felicit. Regret ca atitudinea mea ti-a parut autoritara, nu am avut deloc aceasta intentie, daca insa nu poti trece peste acest aspect, te asigur ca nu doresc sa te retin, prin urmare iti urez: toate cele bune!

    @Daniela
    :) mi-ar placea sa ne spui mai multe despre secretele casniciei tale, si chiar si despre subiectul abordat acum, pt ca e mare lucru sa poti depasi atat de repede puncte critice, nu putini sunt cei care dupa 2-3 ani renunta la ceea ce era programat pt o viata de propriile dorinte...

    sfaturi, solutii, critici totul e binevenit ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. - spune-mi ce anume te irita suficient de mult incat sa demarezi o cearta?
    *ma irita atunci cand respectivul/respectiva exercita o aroganta iesita din comun sau cand incearca sa imi dea peste nas cu anumite chestii sau denota o ipocrizie iesita din comun

    - spune-mi cum reactionezi cand ceva te supara?
    *de multe ori ridic tonul si adopt o atitudine superioara si chiar incerc sa vorbesc ca si cum nu mi-ar pasa...(adica la misto)

    - spune-mi cat de mult iti animi din incapatanare reactia?
    *********************************

    - spune-mi cat lasi de la tine?
    *putin si rar

    - spune-mi cat te tine supararea?
    *putin dar de multe ori imi trece doar in aparenta, pentru ca in esenta tristetea ramane

    - spune-mi cum te linistesti?
    *plang sau incerc sa vorbesc cu prietenii pentru a-mi da sfaturi si a ma calma

    Semnat: Pustoaica de 19 ani

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Daniel.Am sa raspund si eu la intrebarile pe care le ai.
    De cele mai multe ori certurile incep din nimicuri care pot sau nu avea in spate motive serioase.De multe ori nu sunt motive serioase,totusi depinde de situatie,persoane etc.Eu incerc mereu sa rezolv problemele pe cale diplomata dar nu merge intodeauna treaba asta si ma cert cel mai rau cand ajunge cutitul la os.
    Cand sunt suparata sau cand ma supara cineva mi se citeste pe fata pentru ca sunt putine ocaziile in care nu las sa se vada supararea mea.Am o fata trista si nu am chef de nici o activitate.
    Ma consider o fire incapatanata, intr-o cearta ma incapatanez sa imi sustin punctul de vedere pana intr-un moment.Daca vad ca nu pot sa o scot la capat las de la mine ca e mai bine asa.Cineva imi spunea ca oamenii nu fac diferenta intre doi care se cearta,de aceea cel mai inteligent cedeaza.Consider ca e mai bine sa lasi de la tine.Depinde si de situatie dar oamenii pot fii "constransi" si in alte moduri mult mai subtile de a face o chestie sau de a rezolva niste probleme.Pentru mine nu e usor sa las mereu de la mine mai ales ca sunt o fire care lupt pentru ideile mele.
    Partea cu linisitul si cu supararea depinde de caz.Incerc sa nu tina supararea mult si sa ma linistesc repede.Imi pun rabdarea la bataie.E cel mai bine.Azi din cate observ,rabdarea e prima chestie de care oamenii se "descotorosesc" si nu imi place dar m-am invatat.Mai era odata o vorba ceva de genul ceea ce dai asta primesti.Consider ca e mai bine sa am sentimente bune in orice decat resentimente.Cazurile extreme sunt bineinteles exceptiile.O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ma irita cel mai mult? Buna intrebare. Cred ca atunci cand nu mi se respecta dreptul la o opinie contrara celei exprimate, cand cineva incearca sa-mi impuna modul sau de gandire, enuntand o idee cu titlu de judecata absoluta.
    Cum reactionez cand ma deranjeaza ceva? Discut despre ceea ce ma deranjeaza. Pentru ca poate fi vorba de o neintelegere, de ceva neintentionat si atunci se poate clarifica mai usor discutand.
    Recunosc ca am momentele mele de glorie si pot deveni destul de incapatanata, insa depinde de situatie, de ceea ce inseamna pentru mine subiectul controversei, de reactia celeilalte persoane.
    Nu pot sa raman suparata mult timp, pentru ca spun ce am de spus. Ma exteriorizez. Si incerc sa o fac intr-un mod constructiv, sa evit cearta. Frustrare acumulez daca cealalta persoana doar ma aude si nu ma si asculta.

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  8. In general, ar trebui sa dau Copy-Paste dupa Carmen :)
    As mai avea de adaugat doar ca eu, ca fire, incerc sa evit cearta, evit sa ma exteriorizez, pentru ca nu eu voi fi cel care se va supara la final... Cand stiu ca dreptatea este de partea mea, merg pana in panzele albe, iar daca omul pricepe, ok, daca nu, il las in plata lui/ei si va vedea ca ori s-a certat degeaba, ori eu am avut dreptate. Nu imi place sa explic de 2 ori, ai priceput, bine, nu, iarasi bine...
    E drept ca si eu mai gresesc, din motivul asta nu imi place sa tin suparare, greseli face toata lumea, certurile prefer sa le vad ca pe ceva constructiv :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @alinel
    imi pare ca incluzi prea multe contradictii:
    -ori te certi, ori lasi de la tine?
    -ori lupti, ori cedezi pe considerente de inteligenta?
    Cand iti vei acorda suficient timp incat sa limpezesti in sufletul tau lucrurile pentru care merita sa te certi si cele pentru care nu merita sa misti un deget? Probabil cand o voi face si eu :)
    "Azi din cate observ,rabdarea e prima chestie de care oamenii se "descotorosesc" si nu imi place dar m-am invatat"
    Mie nu-mi place ca te-ai invatat, eu nu vreau sa ma invat, ma supara asta, ca un paradox ma face nerabdator, desi nu reneg momentele de pasivitate care uneori sunt bine-venite totusi tanjesc dupa dinamismul situatiilor efervescente...

    RăspundețiȘtergere
  10. @ carmen
    "cand cineva incearca sa-mi impuna modul sau de gandire, enuntand o idee cu titlu de judecata absoluta"
    aici sunt ispitit sa te intreb daca tu n-ai facut niciodata asa ceva, n-ai simtit niciodata ca ai dreptate,ca stii ca nu ai cum sa te inseli si a accepta un compromis e ca si cum ai umili tot ceea ce stii pt cineva care pur si simplu nu vrea sa priceapa?
    eu cred ca aceasta atitudine este fundamental gresita, am facut si eu astfel de greseli, le recunosc si sunt sigur ca fara sa vreau voi mai face, dar probabil primul pas este sa constientizam faptul ca din unghiuri diferite, cu experiente diferite o situatie poate avea culori diferite... probabil singura solutie intr-o astfel de situatie este sa ascultam... doar asa vom pricepe ce anume din ideea noastra e perceput gresit si ce anume din ceea ce ascultam contine erori.
    Cred ca nimeni nu savureaza momentele in care vorbeste degeaba, dar sa nu uitam ca pana si pentru a asculta trebuie sa ai o anumita stare de permeabilitate, iar mediul actual nu ne ajuta deloc, dimpotriva... prin urmare cu titlul de sugestie propun ca atunci cand suntem in preajma celor dragi sa ne impunem propriile enclave de liniste si relaxare astfel incat sa putem comunica mai cald, mai limpede si mai sincer...

    RăspundețiȘtergere
  11. @ ostilul
    my friend, "interesant" nick ai...
    de ce simt ca are o doza de aversiune? fata de cine este atat de intensa incat ai ales sa te reprezinte pretutindeni pe unde-ti postezi gandurile?
    am o nelamurire:
    "Nu imi place sa explic de 2 ori, ai priceput, bine, nu, iarasi bine..."
    ce te faci in situatia in care stilul tau de a explica pur si simplu nu este compatibil cu persoana careia ii explici, ce vina are aceasta ca mediul nu a pregatit-o pentru algoritmul tau de a te face inteles?
    Si eu mai cad uneori in pacatul nerabdarii dupa cum am spus mai sus, si ma astept ca lucruri pe care eu cred ca le pot face simplu si mi-ar lua foarte putin timp, sa poata fi facute cu aceeasi eficienta si de alte persoane, dar SURPRIZA! nu prea e asa, si iminente sunt doua posibilitati:
    1. explici iar cu rabdare si incerci sa gasesti o solutie compatibila situatiei.
    2. te enervezi, intri intr-o stare din care cu siguranta nu vor iesi lucruri bune, si sa nu te miri apoi daca dintr-o prostie vei ajunge in situatia in care se vor spune lucruri grele, fara rost intr-un context ce se dorea a fi placut.
    eu ca solutie la situatia 2. am inceput sa prefer sa fac singur ce speram sa poata face si altii mai ales in conditiile in care timpul nu-mi permite luxul de a sta la explicatii, asa ma privez si de anumite dezamagiri si de timp irosit... mai ales ca suntem in secolul vitezei ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai sa postez si eu cateva randuri, ca raspuns la intrebarile tale!

    Asadar ce ma irita suficient cat sa incep o cearta?
    Pai hai sa vedem! Cateva din lucrurile care ma irita ar fi: incompetenta, ignoranta, nepasarea, invadarea intimitatii, insistentele, acuzele nefondate, minciuna.

    Cum reactionez cand ceva ma supara?
    mmm...depinde f mult cine ma supara. Sunt reactii si reactii.
    Sunt momente cand nu iert nimic, imi sustin punctul de vedere pana la capat(in cazul in care cred ca am dreptate), nu las mai nimic de la mine si sunt f incapatanata. Argumentez, rog sa fiu ascultata, iar daca acest lucru nu se respecta, evident ca ma enervez mai rau, urmeaza...schimb de replici mai acide si implicit cearta. Daca se intampla sa gresesc si constat asta pe parcurs, depinde de situatie: uneori imi anim din incapatanare reactia, alteori...accept ca am gresit si imi asum greseala(si ma oftic, iti dai seama).
    Imi place sa-mi spun punctul de vedere, sa se tina cont de el. In general prefer sa port discutii amiabile. Daca vad ca n-am cu cine, iar incapatanarea de partea cealalta o depaseste mult pe-a mea si nu vad alta solutie de a ajunge la un consens, las de la mine(de obicei asta se intampla cu persoanele f dragi mie).

    In relatia cu cel drag, consider ca e destul de simplu, atat timp cat e intelegator, cat este dispus sa-ti aloce timp pt “explicatii”, argumente, iar tu la randu-ti iti poti spune pasul fara a-ti fi teama ca acest lucru...ar putea genera o (noua) cearta.

    Supararea imi trece f. repede, iar de linisitit...imi place sa ies, sa ma plimb, sa-mi canalizez energia in alte lucruri.


    P.S. O dupa-amiaza...linistita! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. ei, aversiune intensă am faţă de lucrurile care mă deranjează extrem, însă nu întotdeauna aleg soluţii "războinice" ci, mai degrabă, diplomatice... nick-ul mi-a plăcut mie (cum explic şi la mine pe blog, mulţi mi-au spus că mereu spun "nu", de-asta m-am autocatalogat drept "ostil"); revenind la postul tău, aplic şi varianta 1., dar cu alte cuvinte, reformulez mai pe înţelesul interlocutorului, apoi dacă tot nu pricepe, ajungem la 2., mă lipsesc, îmi rezolv singur problema (evident cu nişte nervi, din cauză ca evit să mă exeriorizez tocmai pentru a nu declanşa conflictul...acum să văd cât mai îmi rezistă capul până va exploda din cauză de atâţia nervi ţinuţi înăuntru...când mai scap şi sunt singur, înjur şi blestem până scap de tot şi ăsta e cel mai bun remediu :D)

    RăspundețiȘtergere
  14. *- spune-mi ce anume te irita suficient de mult incat sa demarezi o cearta?

    1 ) Ma irita felul in care imi vb...in special stii tu cine :D Si daca nici nu e atent la ce zic...ma aprind si mai tare :P

    *- spune-mi cum reactionezi cand ceva te supara?

    2) Nu mai zic nimic...se vede clar pe fata mea cand nu-mi convine ceva :P

    * - spune-mi cat de mult iti animi din incapatanare reactia?

    3) Simt ca iau foc,daca sunt chiar deranjata de situatie...de incapatanare nici nu mai e vb:))) daca e cazul..nu mereu :P

    * - spune-mi cat lasi de la tine?

    4) In cele mai multe cazuri las....las cat pot....dar daca nu lasa nici celalalt,atunci intervine incapatanarea :D

    *- spune-mi cat te tine supararea?

    5) Pai depinde de persoana...daca e vb de M,ma tine pana vad ca-i pare rau cu adevarat..... :)) in rest..nu prea mult... :P

    *- spune-mi cum te linistesti?

    6) Ori ma apuca un plans de se zguduie peretii :"> ori trebuie sa ii "explic" celuilalt ce am eu in momentul ala in cap...pana ma linistesc

    RăspundețiȘtergere
  15. 1)Spune-mi ce anume te irita suficient de mult incat sa demarezi o cearta?
    -ma irita sa fiu ignorat sa nu fiu luat in seama, ma irita sa fiu luat de prost si ce-l mai mult sa fiu tradat

    2)Spune-mi cum reactionezi cand ceva te supara?
    -sunt impulsiv, ma razbun pe moment, jignesc rar dar o fac, vb numai lucruri adevarate si logice merg pe etica

    3)Spune-mi cat de mult iti animi din incapatanare reactia?
    -tip, ma enervez rau de multe ori ajung sa tremur de nervii.
    4)Spune-mi cat lasi de la tine?
    -:) tocamai cred ca din acest motiv ajung sa fac asa urat ma abtin, reprim dar se aduna si explodez! sunt o bomba cu ceas

    5)Spune-mi cat te tine supararea?
    -ma supar greu si sunt calm de fel dar cand ma pornesc f greu imi trece, nimeni nu ma poate calma decat eu si timpul

    6)Spune-mi cum te linistesti?
    -in cazul in care imi recunoaste ca a gresit si vad ca ii pare rau, atunci ma tine mai putin dar oricum cateva ore sunt un foc mognit

    Razvan. Imi pare bine!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Razvan
    Bun venit,
    Recunosc in reactiile descrise de tine parti din atitudinile mele anterioare momentului in care am inceput sa ma gandesc de doua ori inainte sa reactionez, nu zic ca e usor, nu-mi iese pe cat de bine mi-as dori intotdeauna, dar sunt absolut sigur ca este cea mai buna cale de a evita momente si consecinte triste...
    Daca-mi permiti o opinie personala legata de ceea ce ai scris, incearca sa dai un pic de credit si celui(ei) cu care ai discutia in contradictoriu, astfel poate vei reusi sa percepi macar putin din perspectiva acelei persoane, iti spun asta pt ca eu plec de la premisa ca oamenii nu-s rai la origine, si cred ca in general astfel de situatii apar doar din cauza unor neintelegeri. Daca e asa pastreaza persoana si rezolva diplomat situatia, daca nu... cauta-i pe cei cu care merita sa faci asta, sunt destui crede-ma !

    RăspundețiȘtergere