luni, 23 august 2010

Sunt mandru sau mi-e rusine ca-s ROMAN ?!?


Povestea dezmostenirii de "crunta demnitate" de a fi ROMAN & cum am ajuns un popor de cersetori condus de (ne)oameni care merita sa le fie incoronate partile dorsale de vestita teapa a lui VLAD...

ar mai lupta cineva pentru o astfel de tara intr-un presupus razboi???

CLIP

PARTEA I

Inca de mici am invatat cu totii ce tara demna si mandra am mostenit de la strabunii nostri, cum Burebista aduna bietele triburi si pentru prima data sadea ideea unei unitati... apoi cum faimosul Decebal il infrunta neinfricat pe inteleptul strateg Traian, preferand sa-si puna singur capat zilelor decat sa se lase prins viu, si cum din contopirea celor doua legende a inceput sa prinda contur inca o natie...
Dupa vremuri tulburi ni se spunea de Basarab Intemeietorul, apoi amestecati in mintea mea si totusi ca un semicerc de colosi stand de straja si totodata marturie a vitejiei si demnitatii, urmeaza nume care nu mai au nevoie de nici un fel de prezentare (si totusi nu ma voi abtine)
Mircea cel Batran, "un batran atat de simplu dupa vorba dupa port..."
Stefan cel Mare, cea mai reprezentativa figura a Moldovei cu o domnie de aproape jumatate de secol, descris de popor astfel: "Ștefan Vodă, domn cel mare, seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare."
Vlad Tepes, recunoscut pentru ambitia si salbaticia de a impune cinstea si ordinea prin metodele faimoase evidentiate chiar din supranume ;)
MIHAI VITEAZUL, vestit Ban al Craiovei menit sa devina Primul Domn al Tarii Romanesti, Transilvaniei si Moldovei "Asta-i pofta ce-am poftit" - replica din filmul cu numele domnitorului, pe care Amza Pellea o spune in rolul vietii sale intr-un mod in care si acum reamintindu-mi se zbarleste pielea pe mine, as putea sa jur ca acest actor s-a nascut sa ne arate cum era Primul Domnitor ce si-a strans toti cei trei "copii" laolalta "PLANUL DACIC".
Alexandru Ioan Cuza si a lui "ultima" Unire...
Spuneam un semicerc de colosi, stiu ca am omis nume mari dar doar acestea le-am cules acum...

Cu ceva timp in urma, cand imi plimbam pasii prin minunatul parc Herastrau si am dat peste un rond de statui, cu capatanile unor persoane de care n-am auzit in viata mea, dar am aflat ca erau intemeietorii Uniunii Europene, mana care ne hraneste, dorinta noastra apriga implinita, ... va mai amintiti cat de disperati eram sa intram in Europa??? aveam si ceas in centru care numara inpoi clipele pana la orgasmica integrare... e totusi ceva ciudat... se spunea ca ne va fi mai bine, cred ca am facut noi ceva gresit pt ca... si idiot daca esti, tot observi de la o posta ca suntem in mare cacat, tu nu simti asta cand tragi aer in piept, pute...?
Dar stati! ca n-am terminat cu statuile, ca am un pitic pe circumvolutiuni, ce dracu cauta alea acolo? ce descreierati au platit pentru acele capatani imprastiate circular? mai are sens sa va spun ca NOI? neah... romanii este inteligenti bre, se prinde singuri de cata intelepciune zace "in aste doua maini" in care inca " mai curge un sange de roman", iertat sa fiu dar daca sangele e de vina, incep sa cred ca romanii nu erau pe cat de inteligenti pareau ei si imperiul lor, sau poate Bacchus e vinovat, ar fi trebuit sa-i punem sa sufle in fiola, mama lor de betivani!!! (nu intamplator intelepciunea "zace in maini", refuz sa cred ca asa ceva a fost gandit cu capul cuiva)
Si ce mandri ne plimbam printre ele, ne facem poze cu persoanaje abstracte, avem ce pune pe hi5, pe facebook, la avatar, in albumul personal samd., statui de oameni intelepti nu gluma, realizate la initiativa conducerii acestei minunate tari, conducere ale carei buze duhnesc de aroma rahatului din cur(tea martiala)ul Europei, pai la cati euroi si-or fi luat, inclusiv la "operatiunea statuile" cui sa-i mai pese ca le pute gura, oricum sunt in aceeasi cocina si mananca din aceeasi troaca.
Totusi piticul de mai devreme nu-mi da pace... si ma tot freaca cu o intrebare... cam cum ar fi fost daca acolo in loc de necunoscuti fara insemnatate pt noi, ar fi fost DOMNITORII NOSTRI, daca acolo era un semicerc, sau cerc daca au vrut ei musai, cu toti cei ce au facut din natiunea asta ceva cu care sa fim mandri, sa fie ei acolo pentru prima data TOTI, sa simti ca ti se face pielea de gaina , ca esti demn si creste inima in tine de fiecare data cand treci pe langa ei, iar in mijloc o harta, o harta cu toata romania, inclusiv cu bucatile ratacite prin straini si dupa care degeaba tanjim.


Ei nu sunt trecutul nostru, nici uitarea sau personaje din carti expirate, ei sunt copilaria, adolescenta, si maturiatatea acestui popor... uneori s-au impiedicat, dar n-au facut-o decat pt a invata cum sa se ridice iar si iar si iar... mai puternici, SA NE RIDICE...
IAR NOI... CE SUNTEM ACUM??? NOI SUNTEM BATRANETEA ACESTUI POPOR, AM DUS NATIA ASTA LA PENSIE IN DOAR 20 DE ANI(LOR LE-AU TREBUIT 2000 DE ANI SA O CLADEASCA) , PENSIE CARE PANA SI PE ACEEA O REDUCEM LASANDU-NE TARA SA MOARA DE FOAME...
Orice s-ar zice, si oricat am da vina pe conducere, nu ei sunt de vina, NU DOAR EI, ci si noi ca i-am suportat... INSA PANA CAND ??? POATE CA UNII DINTRE NOI AR TREBUI SA-SI AMINTEASCA IMNUL TARII: DESTEAPTA-TE ROMANE (ca tare mult mai dormi) sau poate aceste "desteapta-te" nu se refera la trezire ci la prostia romanului...

Acolo intre acele statui l-as fi pus pe Basescu si pe toti cei ce cu "smerenie" au violat in cele mai perverse moduri cu putinta inocenta acestei tari, sa-si depuna juramantul, sa simta ca a conduce o tara nu este un privilegiu, ci o responsabilitate ETERNA, sa simta povara milioanelor ce au adormit pe veci hranind pamantul acestei tari, dar si a celor ce vor veni, sa simta cum el este punctul de confluenta al trecutului cu viitorul, Presedintele trebuie sa aiba grija de tara, nu sa o chinuie, daca nu poate face asta, din demnitate trebuie sa renunte inainte de a o betegi de tot...
El nu este nici IERI si nici MAINE, este AZI... IERIUL DE MAINE !!!
acum te intreb...

ESTI MANDRU SAU TI-E RUSINE CA ESTI ROMAN ?!?

P.S.: Daca simti ca te-ai trezit, nu tine doar pentru tine acest gand, imparte-l cu mine ( cu noi) comenteaza aici, spune-mi ce simti? ce crezi? ceea ce te rog sa faci si cu povestea de mai sus, daca simti ca merita citita nu ezita sa i-o arati si altcuiva, poate tu o sa fii cel care-l trezeste. Iti multumesc si eu in numele primitorului :)

... unde-i unul nu-i putere... (link)







9 comentarii:

  1. Nu exista si nu a existat vreodata o balarie mai mare ca "lupta pentru tara si/sau popor", ci doar niste fraieri care s-au omorat intre ei pentru o adunatura de imbuibati care au mai pus-o si ei de cate un razbel, sa mai adune un banut pe langa gramezile pe care le aveau deja. Razboaiele "pentru patrie" sunt povesti pentru copii, eu demult nu mai cred in asa ceva. Daca va iesi vreun razboi si va fi cazul sa "lupt" (desi voi prefera sa stau acasa langa nevasta - multi ma vor contrazice, spunand ca "nu-s barbat" -), cred ca voi fi primul care dezerteaza :)
    Ma duc la "inamic", ma duc pe o insula pustie, ma arunc in apa, mai bine ma mananca pestii decat sa ma chinui pentru unii care stau la masa si deseneaza razboaiele sau sa omor eu cu mana mea pe un om care nu mi-a facut nimic, ci e si el in aceeasi situatie ca si mine, adica "inamicul".

    RăspundețiȘtergere
  2. Pot spune ca 50-50 sunt si nu sunt mandra ca sunt roman(ca)...sunt mandra datorita frumusetilor patriei si nu sunt mandra din cauza oamenilor si in principal din cauza celor care ne conduc, care fie vorba intre noi habar nu au ce fac...facand o paranteza iti maturisesc ca de multe ori mi-am propus ca atunci cand voi putea, sa incerc sa schimb ceva in tara asta, dar am ajuns la concluzia ca nu am cum atata timp cat "ei"(aia "bunii") sunt multi("prosti da multi")... iar un singur om nu poate misca nimic..tuturor le este frica sa se puna impotriva sistemului(unul tampit cu tampiti) si de aceea tara asta va merge prost, prost, prost vreo 100 de ani minim de acum incolo...Mi-as dori doar ca o zi sa fiu eu presedintele tarii sau sa facem prin rotaj..azi eu, maine tu, poimaine vecinu...cred ca va merge mult mai bine...
    Dar revenind la partea de care sunt mandra pot spune ca am vazut 85% din frumusetiile patriei si sunt indragostita de tara asta insa nu stim sa dezvoltam, sa protejam si sa comercializam ce avem...poate ca aia "zeci de mii" de euro pentru frunza lu' udrea ar fi putut fi de folos la reabilitarea unor monumente sau altceva care sa ajute la valorificarea minunatiilor oferite de tara asta...avem munti,mare,delta,vulcani noroiosi,ape termane etc. ce dracu mai vreti frate? :))...raspuns: oameni...

    Inchei acum...deocamdata

    Semnat:Pustoaica de 19 ani...

    RăspundețiȘtergere
  3. steagul nu incepe intamplator cu ROSU, nu este o greseala ca e pe dos, el e ok, reflecta tara care-i exact ca el ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. "Esti mandru sau ti-e rusine ca esti roman?"

    La o prima vedere si ca un prim impuls as spune cam asa : “Nu, nu am cum sa fiu mandra ca-s romanca; nu am cum sa fiu mandra pt ca nu am de ce. Din punctul meu de vedere nu exista nimic care m-ar putea face sa fiu mandra de aceasta tara. Ca avem potential, ca avem peisaje ca avem paduri(si alea din ce in ce mai putine), ca avem lacuri, rauri, munti si mare, le avem pt ca asa a vrut Dumenzeu sau pt ca in urma retragerii marilor a ramas minunatia asta de relief. Nu ni se datoreaza nimic. Nici macar nu stim ce sa facem cu el; ne ocupam timpul si cheltuim banii pe tot felul de logouri/prostii, in timp ce strainii pt a putea vizita Romania trebuie sa-si cupleze 4X4, fiind o adevarata aventura off road plimbarea lor pe soselele “minunatei noastre patrii”. Asta ar fi o data. Apoi, cu ce am mai putea fi mandri? Cu miile de rromi repatriati? Cetateni romani de altfel, care nu se sfiesc sa afirme cu mandrie ca ei cerseau in Franta sau de ce nu, furau; fiecare cum se descurca mai bine.
    Cu sutele de mii de pensionari care dupa ce au muncit o viata ajung sa moara de foame? Cu drogatii care te intampina nonsalanti luandu-si doza in timp ce te intorci linistit acasa? Cu zecile de mii de cersetori schiloditi care cu ajutorul prostimii umplu buzunarele mai marilor bastani? Cu aceasta incompetenta conducere? Cu asa...popor care dupa ce se frige o data, isi da foc a doua oara? Cu acest popor care in prostia lui crede probabil ca prin smerenie ajungem in “imparatia cerurilor”, cu aceasta tara care e in continua tranzitie de mai bine de 20 ani? Cu acesti ipocriti care ne conduc???”
    Ei bine as putea continua asa f mult, am de povestit multe dar probabil spatial alocat comment-urilor nu-mi este suficient…asa ca...voi fi cat pot de succinta sau...imi voi face un blog ca...raspuns la blogul tau :P
    Pe de alta parte, stau si ma gandesc:” Oare toti domnitorii (unii amintiti si de tine in frumoasa poveste) care au facut istorie, toate faptele lor, nu-s suficiente pt a lasa macar o urma de mandrie in sufletul fiecarui roman? Si daca noi, ca romani, avem o atitudine de total sictir fata de propria tara, mai putem avea pretentia ca strainii sa aiba alta atitudine fata de ea, implicit de noi?”

    Si inca ceva, daca-mi permiti: stiu ca sunt extrem de multe motive sa nu fim mandri ca suntem romani, stim cu totii ca tara asta merge intr-o directie gresita si mai stim ca in afara de prostime, mai sunt cativa care sunt sigura ca-s cel putin la fel de revoltati ca noi. Oare nu e timpul sa facem ceva? Sa...ne implicam intr-un fel sau altul? Poate unii dintre noi, cu sustinere pot ajunge undeva acolo sus, la un nivel la care sa poata schimba sistemul, sa-si pastreze corectitudinea, sa fie incoruptibili si incapabili sa “se adapteze” actualului sistem (desi...recitind aceasta ultima fraza, imi pare pana si mie, un pic prea idealista :( ).

    P.S. Frumos articol :)! Mi-a captat atentia, si dupa cum vezi, m-a facut sa scriu si cateva randuri!

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt romanca, aici m-am nascut. asa cum nu alegem parinti,asa nu ne alegem nici tara. acum ca se face mai multa senzatie pe faptul ca se fura, ca avem tigani, ca nu avem drumuri asta e presa. sunt sigura ca si in alte tari se fura si au drumuri proaste si tiganii lor. dar noi asa cum devenim mandrii de conducatorii nostri din trecut, adica chiar mandri, ne bate inima mai tare, ne furnica pielea si alte cele, tot cu atat patima si judecam si oprimam. si poate tocmai de asta ne e asa de greu sa ne punem pe picioare. avem teatrul in sange iar conducatorii nostri speculeaza asta la maximum. asa cum a spus si antonia, daca fiecare ar face ceva de bun simt atunci nici nu ne-ar trebui conducatori. si sunt de acord si cu ciprian: ar trebui nimeni sa nu se duca la razboi, pt ca in timp ce noi vom muri pe capete, cei de sus vor bea un whisky bun cu o femeie frumoasa langa ei si vor mai strange niste banuti, pe patriotismul nostru.
    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari pentru blog!
    Sondaj pe http://eroii-neamului.blogspot.com/ despre erou eroii neamului.
    Votati intre diferite personaje istorice:Burebista,Decebal,Mircea cel Batran,Stefan Cel Mare,Vlad Tepes, Mihai Viteazul ,Constantin Brancoveanu,Alexandru Ioan Cuza,Carol i,Ferdinand,Maresal Ion Antonescu,Corneliu Zelea Codreanu Sondaj pe http://eroii-neamului.blogspot.com/ despre erou eroii neamului.

    RăspundețiȘtergere