Initial m-am gandit sa scriu un text complex si stufos, in care sa iglobez toate ideile care au poposit la mine-n gand legat de acest subiect... Apoi insa mi-am dat seama ca toata lumea se grabeste, iar rabdarea nu este un lux pe care toti si-l pot permite ;) Prin urmare am scindat INTERVIUL in 3 parti, dupa cum urmeaza:
1. Interviu pentru "postul" de PRIETEN,
2. Interviu pentru "postul" de IUBIT/A,
3. Interviu pentru "postul" pe care ti-l doresti... fata de oricine...
Interviu pentru "postul" de PRIETEN
Ca la orice interviu, candidatul are obligatia morala de a se informa in legatura cu obligatiile postului pentru care se cauta un ocupant. Insa ce te faci cand in acel context sala alocata "angajatilor" pe astfel de posturi este deja plina?
Si... colac peste pupaza, NU SE CAUTA UN NOU OCUPANT!
Se stie destul de bine deja, ca dupa o anumita varsta cu greu iti mai faci prieteni, avand deja un bagaj destul de stufos de optiuni, iar daca vrei sa complici si mai mult iposataza noului-venit, ii pui in vedere ca: despre el nu se stie mai nimic, asa ca, exceptand situatia in care se face remarcat cumva, se prea poate sa fie la coada listei...
Si asa si este, iei startul de pe ultimul loc intr-o astfel de "competitie" insa daca tu consideri ca o prietenie cu acea persoana are sens si ar putea oferi beneficii mutuale, ai toate motivele sa nu te lasi impleticit de modul in care oamenii in general isi filtreaza mediul, astfel incat sa nu stea in garda tot timpul si sa aiba niste repere clare in ceea ce priveste caracteristicile definitorii ale fiecaruia dintre cei cu care a ales sa se inconjoare.
Iar pentru cei care au dubii, recomand sa observe cu mare atentie cu ce fel de oameni se inconjoara fiecare, pentru ca acolo vei gasi raspunsuri la multe dintre intrebarile referitoare la caracterul persoanei pe care tu o doresti drept prieten.
Se spune ca fiecare dintre noi suntem media intelectuala, sociala si financiara, a nivelului celor 5 persoane cu care interactionam cel mai des, dincolo de contextele impuse de planul profesional.
Revenind la strategie, lucrurile stau foarte simplu:
1. Stabileste-ti motivele clare pentru care doresti o astfel de interferenta;
2. Gaseste punctele comune;
3. Intreaba-te daca o astfel de persoana ar putea ajuta la evolutia ta;
4. Renunta la egoism si gaseste cel putin un motiv pentru care tu poti reprezenta un input pozitiv in viata acelei persoane;
5. Daca-i doresti prietenia dintr-o necesitate personala si ai de gand doar sa folosesti acea persoana, renunta la citirea acestui text, nu este pentru tine. Aici vei gasi doar coordonatele unei apropieri pozitive, iar ceea ce cauti tu nu se numeste PRIETEN, ci unealta, iar pe acestea le vei gasi intr-un magazin de bricolaj, NICIODATA AICI!
Hai sa le luam pe rand:
1. Stabileste-ti motivele clare pentru care doresti o astfel de interferenta;
Dupa ce ti-ai gasit cateva motive personale, te rog tine cont de urmatoarele ganduri despre prietenie:
-"Truly GREAT FRIENDS are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget!"
-"Adevaratii PRIETENI nu trebuie sa-si vorbeasca sau sa se vada zilnic, pentru a putea ramane in inima celuilalt pentru TOTDEAUNA"
Arthur Schopenhauer
-"Prietenia dubleaza bucuriile si injumatateste necazurile"
-"Prietenia dubleaza bucuriile si injumatateste necazurile"
Francis Bacon
Daca intentia ta de a te imprieteni cu cineva anume, inca persista constientizand implicatiile unei prietenii adevarate, e minunat, insemna ca esti pe drumul cel bun catre a fi un prieten adevarat.
2. Gaseste punctele comune;
In opinia mea, o prietenie durabila se poate baza pe un context al unei evolutii sociale(scoala, vecini, job) sau pe fundamentul unor pasiuni comune.
Daca acestea nu exista, probabilitatea unei prietenii scade exponential. Insa avand in vedere ca fiecare dintre noi este regizorul propriei vieti, cu o atitudine pozitiva, motivele pot fi concepute. Insa MARE ATENTIE! Inventarea lor fara un fundament consistent, este efemera! Nu vor dura nici macar cat sa capete sens. De aceea in astfel de situatii, trebuie sa fii in primul rand sincer cu tine.
3. Intreaba-te daca o astfel de persoana ar putea ajuta la evolutia ta;
Din pacate de multe ori, luati de val sau orbiti de ambitii ale momentului, cadem prada impulsului unor decizii prea putin justificate dpdv logic. Uitam ca prioritatea unei vieti admirabile este si trebuie sa ramana EVOLUTIA. De aceea orice insinuare intr-un context care nu produce valoare, este similara unui timp pierdut.
Daca dorinta de a creste nu face parte din ideologia ta, nu te astepta sa fii apreciat sau sa depasesti limitele mediocritatii.
Eu consider esentiale aceste detalii in alegerea persoanelor de care ma apropii si incerc sa fac astfel de alegeri, tinand cont nu doar de valoarea fiecaruia, ci si de potentialul persoanei respective. Spun asta, pentru ca am avut inclusiv placerea de a cunoaste oameni minunati, stigamtizati de contexte dintre cele mai blamabile. De aceea este foarte important in viata sa nu confundam Marfa cu Ambalajul!
Raspunsul la acest punct ar trebui sa-ti ofere suficiente motive consistente pentru a lua o decizie inteleapta.
4. Renunta la egoism si gaseste cel putin un motiv pentru care tu poti reprezenta un input pozitiv in viata acelei persoane;
Daca la punctul de mai sus cel analizat era Prietenul, intr-un INTERVIU echitabil este si randul tau. Prin urmare, dincolo de proiectia unor interese personale, pentru a putea sustine o "afacere" corecta, trebuie sa ai si tu ceva de oferit...
La prima vedere ar putea parea dificil, insa daca esti o persoana demna, pentru care onestitatea si verticalitatea nu-s doar concepte ratacite intr-un dictionar prafuit, ai o sansa reala sa te faci remarcat. Si nu pentru ca acestea reprezinta catalizatorii unei relatii de prietenie, ci pentru ca societatea actuala a ajuns sa estompeze aceste trasaturi vitale unei prietenii adevarate, incat sunt la mare cautare.
Nu degeaba o vorba veche spune cu o rara profunzime:
INCEARCA SA FII TU OMUL PE CARE TI-AR PLACEA SA-L INTALNESTI!
5-ul nici macar nu-l voi dezbate aici, pentru ca sunt sigur ca cei din categoria aceea, rataciti accidental pe aceste meleaguri, s-au oprit de mult din lectura ;)
Inainte de final mai e ceva, ceva foarte important pentru finalizarea cu succes a unui astfel de... "INTERVIU"
Daca pe tine te motiveaza o cauza pentru a-ti dori prietenia cuiva, asigura-te ca ai intelepciunea necesara cu care sa poti stimula o astfel de cauza si in persoana respectiva. Pentru ca daca n-o poti face, risti sa devii o persoana deranjanta, eticheta de care cu greu mai poti scapa, mai ales intr-o societate atat de grabita incat uneori impresiile unei secunde sub semnul superficialitatii, pot inchide pentru totdeauna canalele unei comunicari bine-voitoare.
In concluzie, desi te-ai prins deja ca pretextul INTERVIULUI era insinuat in acest caz, pentru a puncta aspectele relevante ale unei relatii constructive de prietenie. Iti multumesc pentru rabdarea de a parcurge integral acest text (iar daca ai facut-o din prima TE FELICIT!) Tocmai de aceea am pastrat pentru final un mic detaliu pe care eu personal l-am observat in scurta-mi retrosepctiva asupra relatiilor de prietenie:
Incearca sa-ti faci prieteni bazandu-te pe ipostaze pozitive, imparte cu ei clipele placute, cheama-i aproape in momentele importante din viata ta, ajuta-i cand au nevoie, arata-le ca-i pretuiesti si cat de mult conteaza pentru tine prietenia lor. Numai asa ii vei regasi aproape, uneori chiar si fara sa-i chemi, atunci cand vei avea nevoie si tu de ei...
27190
Astept partea a 2-a :)
RăspundețiȘtergereLa multi ani, Daniel cel al mainelui de ieri si al ieriul de azi!
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=hloXE8jHk4Q
Lumina stelei ce vesteste unirea Cerului cu pamantul intru bucurie deplina si netrecatoare sa ajunga in aceasta Noapte Sfanta pana in cele mai intunecate colturi ale fiintei tale! Domnul Iisus sa se nasca luminos, bland si intelept si in inima ta!
RăspundețiȘtergereIn dar, o poveste despre ratiune si simtire, prietenie si evolutie.
http://filmehd.net/joyeux-noel-2005-craciun-fericit.html
Q%%-