Adrian Păunescu (n. Adrian Păun, 20 iulie 1943,- d. AZI 5 noiembrie 2010, Spitalul Floreasca, București) poet, publicist și om politic român.
Păunescu va fi fost cunoscut mai ales ca poet și ca organizator al Cenaclului Flacăra.
De departe unul din cei mai prolifici poeți români contemporani publicand peste 1.000.000 exemplare, record pentru orice poet român în viață...
Imi pare rau... chiar imi pare rau...
:(
O poveste impersonala, un om remarcat printr-un activism excesiv, a reusit sa fraternizeze atunci cu cei tineri dar si cu cei mai putin tineri, sa-i mobilizeze intr-un impuls unic pe cei stigmatizati de un regim obscur... A facut din acel impuls o miscare unica in perioada comunista CENACLUL FLACARA.
Imi par dintr-o alta lume amintirile in care am fost si eu la un astfel de cenaclu, se intampla pe un stadion, iar eu... eram atat de mic incat stiu ca bunicul meu m-a tinut tot timpul pe umeri (in ciush cum spuneam eu), era tot orasul venit acolo (oras mic de provincie) .
Nu-mi fusese dat sa vad vreodata atata lume, dar in mod ciudat nu era ca acum: haos si imbulzeala, imi aduc aminte ca totul era ordonat, de parca fiecare stia unde-i era locul, cred ca si oamenii erau mai buni atunci, inca mai stiau sa zambesca...
A fost frumos desi nu prea stiam eu exact cine sunt cei care canta sau recita pe acea scena acum ei sunt nume care eu contat cumva, candva: Victor Socaciu, Stefan Hrusca, Vasile Seicaru, Nicolae Furdui Iancu, Maria Ciobanu, Ion Dolanescu, Liviu Vasilica, Floarea Calota, Sofia Vicoveanca, Veta Biris si lista poate continua dar nu-mi mai aduc aminte...
Daca in Roma antica spuneau ca pentru a potoli gloatele e nevoie de "Paine si circ" e destul de evident ca si noi am avut parte de circul nostru regizat cu multa pasiune.
Stiu ca era in plin comunism, sunt sigur ca pentru a fi putut organiza astfel de manifestari si el trebuie sa fi fost cumva parte din acel angrenaj, altfel ar fi ajuns detinut politic, dar gandindu-ma la scopul si la pata de culoare pe care o aduceau astfel de evenimente in peisajul acela gri eu zic ca a meritat... A lasat ceva in urma, o impletire stinghera de poezie, cantec si vise;
Dupa acea zi stiu ca mult timp mormaiam cum facea el inainte versurilor din cantece; simteam ca o facea cu o patima rara, se zbarlea uneori parul pe mine, simtindu-ma napadit de fiori patriotici; nu stiu despre altii dar pot sa jur ca el intra in rezonanta cu poezia, nu o singura data l-am vazut lacrimand; cunosc prea bine ca si aceasta e o arta, stiu ca-si stia bine rolul si ca alchimia acelor reprezentatii menite sa atinga sufletul, era extrem de complexa, dar o facea al naibii de bine!
Stiu ca acel Cenaclu a murit odata cu comunismul, dar mai stiu si ca nu a renuntat si l-a continuat prin cel cunoscut sub numele: Totusi Iubirea, dupa umila mea parere, semn clar ca acest om iubea ceea ce face, restul intrigilor fiind doar de context.
Desi am prins doar un crampei din expresia povestii lui am priceput din ea suficient incat sa-mi permit sa spun in numele tuturor celor ce inteleg si pot aprecia astfel de valori:
ITI MULTUMIM ADRIAN PAUNESCU !!!
Si daca din om ramane tarana a cate mintea lui a cuprins,
Tu printre toti subtil ti-ai cernut nemurirea
Acum cand Cenaclul Flacarii tale... s-a stins,
Ramane o urma,... TOTUSI IUBIREA!
Odihneasca-se in pace! :(
RăspundețiȘtergereCenaclul a fost interzis in '85, dupa o busculada la Ploiesti (din ce se spune oficial): http://ro.wikipedia.org/wiki/Cenaclul_Flac%C4%83ra
RăspundețiȘtergereAltfel...omul a fost mare, a fost o valoare pe care unii o detesta acum, dar trebuie sa fii batut in cap sa nu recunosti insemnatatea trecerii pe Terra a omului Adrian Paunescu.
El a creat ceva din nimic, compara ceva-ul creat de el cu ce este acum pe "piata". O sa vezi ca nu e cazul de comparatie...
Rest in peace :(
Dumnezeu sa-l ierte! :(
RăspundețiȘtergereSă păstrăm un simţ al măsurii.
RăspundețiȘtergerehttp://www.contributors.ro/cultura/de-ce-adrian-paunescu-nu-are-nevoie-de-lacrimile-noastre/
@Q
RăspundețiȘtergeresincer sa fiu am fost tentat sa nu public acest comentariu dupa ce am citit articolul la care face referinta.
nu cuprinde nici un elogiu, nici un necrolog, ci este o incununare de jigniri subtile, pe care la prima vedere ai putea fi pacalit sa le inghiti nedigerate.
imi este clar ca cel care a scris articolul in cauza a primit indicatii clare, si avea o agenda a defaimarii de respectat.
dupa cum se vede limpede in articolul meu am acceptat ideea unor afilieri eronate in scopuri nobile, nu-mi e strain deloc faptul ca viata lui n-a fost nici una simpla si nici corecta, omagiul meu este adus PERSONALITATII care va ramane in istorie, nu omului care este supus greselii.
Articolul este un semn că încă mai sunt oameni care pot discerne că însăşi personalitatea poetului Păunescu a fost alterată de comportamentul lui din perioada comunismului cât şi de oportunismului de care a dat dovadă după 1989. Toate acestea îl descalifică nu doar ca om de cultură, ci ca om în cel mai simplu sens.
RăspundețiȘtergereCât despre valoarea "operei", să fim serioşi, naţiunea aceasta a produs poeţi cu mult mai înzestraţi decât acest individ căruia dictatura comunistă i-a oferit o scenă suficient de mare de exprimare a glorificărilor. Şi mă refer în special la oameni de litere cu coloană vertebrală.
Chiar crezi că orice articol de genul asta este neapărat comandat? Cchiar crezi că nu există oameni care, aşa cum am mai spus, să aibă simţul măsurii?
@ Q
RăspundețiȘtergeresincer nu-ti inteleg aversiunea, tocmai am explicat mai sus ca am scris tinand cont si de coordonata lui umana, daca ai ceva personal cu el cred ca este un pic cam tarziu sa mai poti disipa aceasta frustrare.
am spus deja ca nu neg in nici un fel apartenentele de context, dar de la a avea o opinie critica obiectiva, pana la a tara in noroi numele cuiva al carui trup neinsufletit abia s-a racit, eu zic ca este o diferenta enorma, si nu ma intriga atat exprimarile percutante cat ideea predefinita de personaj care trebuie defaimat.
Cred in oameni cu simtul masurii, imi doresc sa intalnesc cat mai multi in aceasta viata si mi-ar placea sa-i observ din timp pentru a-i putea pastra cat mai aproape, astfel incat in momentele in care mintea mea e tulbure ei sa poata reprezenta epurarea mea, dar la fel cum ceea ce am scris eu (desi timid pe langa altii consacrati in arta cuvintelor) poate capata veleitatile unui elogiu, si ceea ce scrie in acel articol poate fi identificat cu o forma subtila de blasfemie.
parerea mea este ca cel mai corect este sa acceptam faptul ca adevarul este undeva la mijloc...
I can fight with you (even in this matter) anytime, but my friend, this is not my fight;)
...nu putine au fost datile cand ascultand poeziile lui nu-mi puteam stapani emotiile. Tin minte cand, copil fiind, ascultam “Ruga pentru parinti”...nu cred ca mai este nevoie sa spun ce impact avea asupra mea si sincer nu cred ca exista om care sa ramana indiferent la versurile acestea, oricat de insensibil ar fi. Si ca aceasta mai sunt multe alte poezii...
RăspundețiȘtergereAsa cum bine spuneai si tu “nu o singura data l-am vazut lacrimand”; traia pur si simplu poezia, o simtea!
Poate ca, in timp se va uita ca a fost si publicist si om politic, insa sunt sigura ca POETUL ADRIAN PAUNESCU va trai vesnic prin poeziile sale!
Am citit si celelalte comment-uri postate aici si...sincer nu inteleg de ce unii tin sa scoata la lumina acum aspecte mai putin placute din viata poetului, la fel cum nu-i inteleg nici pe cei care, cand au auzit vestea imbolnavirii lui au dat iama in librarii sa-i cumpere cartile.
Respect si inteleg faptul ca poetul nu este pe placul tuturor romanilor, nu este apreciat si inteles de toti, dar consider ca, frumos ar fi sa-l lasam sa se odihneasca in pace! De judecat poate ca o va face Cel de Sus!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
P.S. Frumoase versurile inchinate poetului!
Odihneasca-se in pace!
RăspundețiȘtergereFrumoase versuri ai scris,felicitari.
Odihneasca-se in pace!
RăspundețiȘtergereDana